1Hány fokos a vadvízi folyó, fázni fogok?
Az Alpesi vadvízi folyók hőmérséklete 4-12 Celsius fok évszaktól függően. A folyók gyors folyása és a vadvízi folyókat tápláló patakok, források hideg vize miatt a vadvízi folyók nem tudnak fel melegedni. Nyáron a legnagyobb kánikulában sem lehet neoprén ruha nélkül fürdőzni bennük. Az alpesi vadvízi folyók a legnagyobb melegben is frissítően hidegek maradnak. Télen a legnagyobb hidegben sem fagy be. Aki fázós inkább egy raft hajóban evezzen, amiben kevésbé leszel vizes. Az Adventure vadvízi túrákra méretben megfelelően a lehető legvastagabb neoprénruhákat adjuk vendégeinknek (5 mm thermo). A vadvízi evezés ha kellően intenzív, akkor 10 Celsius fok felett fázás nem jellemző. Aki nagyon fázós hozzon magával lycra felsőt, vagy válasszon nyári időpontot a vadvízi túrára.
2Mit kell hozni a vadvízi túrára?
Az Adventure Sports minden szükséges felszerelést biztosít. A Felszerelés része: Vadvízi sisak, mentőmellény, 2 részes 5 mm-es neoprénruha, neoprén csizma (búvár csizma). Amit neked kell hozni mindössze egy törülköző és fürdőruha. Ha szemüveges vagy egy szemüveg rögzítő pántot vagy kontakt lencsét hozzál magaddal
3Milyen lesz a vízállás?
A várható vízállást elsősorban a csapadék mennyisége határozza meg. Hóolvadás után (május-június) általában magasabb a vízállás. Gyakran szeptemberben és októberben is magas a vízállás. Egy kiadós eső csodákra képes jelentősen megváltozik a vízszint. Ha az eső aszályos időszakban jön és csak pár órát esik a vízállás félnap alatt lecsökken. A várható vízállást általában nem lehet előre pontosan megjósolni.
4Mi a jobb az alacsony vagy a magas vízállás?
Az alacsony vízállásnál a folyókban kisebb az átfolyó vízmennyiség, tiszta a víz. Ha alacsony a vízszint a víz lassabban folyik, jobban látszódnak a sziklák, akadályok.. Alacsony vízállásnál könnyebb és biztonságosabb az evezés. Kisebb az esély a borulásra, könnyen ki lehet kötni. Az alacsony vízállásnál gyakran beszűkül a folyó, a mederben lévő kövek, sziklák felszín fölé jönnek. A hátrány, hogy ezeket ki kell kerülni, gyakori a fennakadás. Magas vízállásnál a veszély fokozódik. A folyó karaktere megváltozik. A víz saras, barna lesz. Gyorsabb lesz a sodrás, nagyobb hullámok, örvénylések alakulnak ki. A borulás veszélye nagyobb, a partra jutás esélye kisebb. Kevesebb a kiszállási pont, intenzívebben és pontosan kell irányítani. Magas vízállásnál azonos folyó szakasz teljesen más karaktert mutat. A normál vagy alacsony vízállásnál is nehéz szakasz életveszélyesé válik. Minden vadvízi folyónak vannak mérési pontjai. Az átlagos vízmélység, átfolyó vízhozam alapján, skálán számítják az értékeket. A skála közép pontját sárga vonal az alsó pontját zöld, az evezhetőség felső pontját piros vonallal jelzik. A piros vonal felett a folyó legfeljebb rövid szakaszon evezhető, ahol közép vízállásnál gyakorlatilag a ww. 1-6 nehézségi skálán 1-1+ fokozatú.
5Milyen szakaszon lesz a vadvízi túra, mit jelent a „legjobb szakasz”?
Az Adventure vadvízi túrákon a szakaszokat a túravezetők határozzák meg. Figyelembe veszik a csoport felkészültségét, fizikai állapotát valamint az időjárási tényezőket. Természetesen a csoport igényeit is figyelembe veszik, de a biztonság a legfőbb tényező. Ezek a tényezők alapján a túra előtt választják a legjobb megoldást.
6Hogyan jutok el Palfauba az Adventure Home-ba?
Palfau Budapesttől 430 km-re, az ausztriai Stájerország tartományban található alpesi kis falu, a Salza folyó mellett. Autóval kb 4-5 óra az utazási idő (Budapesttől). A Salza folyó a Budapesthez legközelebbi és egyben legbiztonságosabb vadvízi folyó! Csoportok részére, igény szerint busz bérelhető. Útvonal Bp.-ről: Budapest - Hegyeshalom - Bécs - S1 körgyűrű- A1-es autópálya Linz irányába, St. Pölten. Ybbs-nél kihajtás az autópályáról, 99,5 km-nél. Kihajtás után körforgalomnál balra Wieselburg felé. Scheibbs, Gaming, Lunz am See, Göstling. Göstlingtől -Lassing , Palfau Cím: Adventure Home panzió 8923 Palfau 137 GPS koordináták: 47 710543, 14 808066
7Ki kaphat kedvezményt?
Vadvízi túráinkon minden saját szervezésű programnál 10 fő után 1 ingyen helyet adunk. 20 fő feletti csoportnak időponttól és helyszíntől függően további kedvezményeket biztosítunk, megegyezés szerint.
8Mi a Via Ferrata?
Klettersteig németül, via ferrata olaszul (vasalt út). Ez a sport a hegymászás és a sziklamászás ötvözete. A túraútvonalak kiépített útvonalakat jelentenek sziklafalakon, ahol karabineres biztosítással, létrák, hidak és mesterséges fogások segítik az előrejutást. Ezek a sziklamászó utak nem sziklamászóknak készültek, hanem olyan túrázóknak, akik szeretik a hegymászást, a kihívásokat. Igazi hegymászó-ismeretek nélkül is sziklamászóknak érezhetjük magunkat, olyan hágókra és csúcsokra juthatunk fel melyek egyszerű turisták számára megközelíthetetlenek. Meredek hegyoldalakon, sziklapárkányokon, gerinceken kapaszkodunk, miközben a sziklákhoz rögzített drótkötelekhez csatoljuk, biztosítjuk magunkat. A túra útvonalaknak különböző szintjei vannak. Kellő tapasztalat, helyismeret, állóképesség, fizikai erő alapján sorolják be a nehézségi fokozatokat. A könnyebb túrák, általában rövidebbek is ezért kezdő „laikus turista” számára is teljesíthetők túravezetővel és megfelelő felszereléssel. Felszerelés része a hegymászó ruházat, karabinerek, beülő, kötél, sisak. A túrázás feltétele a jó idő is, esőben, nedves sziklákon túrázni nem szabad, mert a biztosítás ellenére is nagy a sérülés veszélye!
9Kezdők is jöhetnek rafting- vadvízi túrára?
Igen a rafting-vadvízi túrákat kezdőknek is szervezzük. Egyszer mindenki volt kezdő raftingos. A vadvízi evezést el lehet kezdeni úgy is, hogy életedben nem fogtál még evezőt, és nem eveztél még sík vízen sem. A síkvízi evezés tapasztalatai előnyt jelentenek, de nem követelmény. A lényeg hogy az első rafting-vadvízi túrát biztonságos körülmények között legyen. A kezdő rafting-vadvízi túrákon a folyók könnyebb szakaszain evezünk. A vadvízi folyók nehézségi szintje az 1-6 skálán 2-2+ erősségű. Minden kezdő részére biztosítjuk az elméleti oktatást a rafting túra előtt. Rafting túrákon a hajóban profi kormányos irányítja az evezős csapatot. Aki sportosabb bevállalhatja a vadvízi kenuzást is. A kenu túráknál a vadvízi túravezetők külön hajókban eveznek a csoport mellett. A kezdők részére több pihenőt tartunk, és játékos gyakorlatokkal segítjük a vadvízi evezés biztonságos elsajátítását. Ha valaki kezdő, tudjuk mennyire fontos számára az első élmény, nem kockáztatjuk a biztonságát. A vadvízi evezés kezdőként az Adventure szervezésében könnyebb, mert profi és türelmes túravezetők vannak. A leg fontosabb a biztonság! A biztonsági szempontoknak megfelelően 1995 óta balesetmentesen több ezer vendégünkkel szeretettük meg a vadvízi evezést.
10Milyen felszerelést kell hozni a rafting túrára?
A vadvízi túrákhoz mi biztosítjuk a védőfelszerelést. A felszerelés legfontosabb része a neoprén ruha. Az Adventure Sports különös hangsúlyt fektet a jó minőségű neoprén ruházatra, ezért a túrákon 2 részes 5mm vastag neoprén ruhákat adunk vendégeinknek. Az 5 mm-es ruha sokkal jobb hő védelmet biztosít a hidegvíz ellen, mint a szokványos 3mm-es neoprén. Az 5 mm-es ruha jobban védi a tested, ha netán a folyóba esnél. A vadvízi védőfelszerelés része a mentő mellény, ami segít a víz felszínén maradni, és szintén védi a tested. A védő felszerelés része a sisak, és a neoprén csizma is. Amit neked kell hozni az a fürdőruha és törülköző.
11Milyen felszerelést kell hozni Via Ferrata túrára?
A Via ferrata túrához mi biztosítjuk az eszközöket. A felszerelést amit neked kell hozni a megfelelő ruházat. Megfelelő ruházat legfontosabb része a magas szárú bakancs, aminek talpa kellő tapadást nyújt. Fontos felszerelés a laza nadrág, és a réteges felső ruházat. Azzal is kell számolni, hogy pl a Hochkar tetején akár 6-8 fokkal hűvösebb lehet, mint lenn a faluban. Érdemes magaddal hozni egy olyan kesztyűt is amivel kapaszkodni tudsz a drótkötélbe. Ajánlott, hogy legyen nálad egy kis hátizsák is.
12Milyen felszerelést kell hozni Canyoning túrára?
A canyoning túrákhoz mi biztosítjuk a védőfelszerelést. A felszerelés legfontosabb része a neoprén ruha. Az Adventure Sports különös hangsúlyt fektet a jó minőségű neoprén ruházatra, ezért a túrákon 2 részes 5mm vastag neoprén ruhákat adunk vendégeinknek. Az 5 mm-es ruha sokkal jobb hő védelmet biztosít a hidegvíz ellen, mint a szokványos 3mm-es neoprén. Az 5 mm-es ruha jobban védi a tested, ha netán a sziklákon elcsúsznál. A védő felszerelés része a fejvédő sisak. Amit neked kell hozni az egy sport cipő ami jól tapad és nem zavar ha elázik. Mi is tudunk adni neoprén csizmát a túrához, de kényelmesebb lesz a saját sportcipőd. Mindenképpen hozz fürdőruhát és törülközőt.
13Mikor érdemes rafting túrára jönni?
A vadvízi evezés időszaka tavasszal a hóolvadással kezdődik. Az evezésre alkalmas vadvizű folyók szezonálisak, általában májustól októberig lehet rajtuk evezni. Az olvadási időszakban május-június általában magasabb a folyók vízállása, ilyenkor erősebb a sodrás. Magasabb vízállásnál az evezés sportosabb élmény. Aki a sportosabb túrákat keresi azoknak ezt az időszakot javasoljuk, illetve az őszi általában esősebb szeptembert-október elejét. A nyári időszakban általában a vízállás alacsonyabb, bár egy kiadós esőzés akár 1 nap alatt jelentős változásokat okoz. A nyári időszakban a folyók általában lassabban folynak és alacsonyabb a vízszint is. A nyárnak a fő előnye, hogy a meleg napos időben sokkal jobban esik a friss hideg víz. Senki nem fázik, és aki kezdőként szeretné kipróbálni a vadvízi evezést könnyebb neki egy alacsonyabb vízállásnál evezni. A kora őszi időszak (szeptember) számít még egy olyan időszaknak ami ideális a vadvízi evezésre. Ősszel sokkal gyakoribb az esőzés, de a levegő még meleg szokott lenni. A hőmérsékletet tekintve a 15-30 Celsius fok a legoptimálisabb hőmérséklet.10 celsius fok alatt egyszerűen már hideg van, nem esik jól a hideg vízben az evezés.
14Lehet-e szemüvegben evezni?
Igen lehet, de nem üveg szemüvegben. A vadvízi túrákra javasoljuk, hogy hozz magaddal egy műanyag szemüveget amit, rögzíteni is tudsz. A kontaktlencse is megfelel, de hozzál magaddal tartalék lencsét, mert előfordulhat, hogy beesel a vízbe és elúszik a kontakt lencséd!
15Lehet-e gyerekekkel raftingozni?
Igen. Gyerekek viszont csak szülői felügyelettel vehetnek részt a rafting túrákon. Azokon a rafting túrákon ahol gyerekek is vannak mindig egy könnyebb szakaszon van a rafting túra. A gyerekeknek 8 év az alsó ajánlott korhatár. Kisebb gyerekeknek a rafting nem igazán való. A kis gyerekek nem tudják az evezőt sokáig megtartani, a méretükből adódóan, el sem érik a vizet a raft hajóból. Méréseink alapján legalább 130 cm-es magasság kell ahhoz, hogy a gyerek is evezni tudjon a hajóban.
16Mi a jobb, a rafting vagy a kenuzás?
A rafting vagy a kenuzás a jobb? A rafting túrán egy nagyobb hajóban van az evezés. A raft kevésbé reagál a vadvíz áramlására Aki szeret csapatban, kényelmesebben és biztonságosabban evezni annak a rafting azaz a nagy hajókban történő evezés a jobb választás. Aki szereti a kihívásokat, és saját maga irányítani az eseményeket, nem fél a kockázat vállalástól annak jobb a kenuzás (trekking). A lehetőségeket természetesen maga a folyó is befolyásolja. Egy nagy vízhozamú áradó folyón , jobb választás a raftozás. Egy sekély, kis folyón ahol a raft hajó nehezen fér el, a kenu a jobb választás. Idősebbeknek, gyerekekkel kezdőknek a raftingot javasoljuk.
17Jöhet-e vadvízi túrára aki nem tud úszni?
A vadvízi túrák különböző nehézségűek. A 2-3 személyes hajókban történő evezésnél feltétel az úszni tudás.Aki nem tud úszni, azt nem akarjuk rábeszélni. Tapasztalatunk szerint, viszont egy könnyű ratfing túrán (ww1-2) alacsony vízállásnál,nincs szükség az úszásra. A nagy rafting hajóban ahol képzett kormányos van, a beborulásnak nincsen kockázata. Ilyen körülmények között lehetséges a jelentkezés. Minden esetben viszont elvárás, hogy aki nem tud úszni jelentkezéskor ezt előre jelezze! A kisebb hajókban, vagy olyan szakaszon ahol fenn áll a vízbe esés lehetősége, nem vállaljuk a túra vezetést.
18Hány éves gyerekekkel lehet raftingozni?
Gyerekekkel is lehet raftingozni a minimális korhatár 8 év és legalább 130 cm magasság. Gyerekek 18 év alatt csak szülői engedéllyel és 16 év alatt csak szülői felügyelettel vehetnek részt vadvízi túrán. A gyerekeket csak nagyobb hajókban javasoljuk (miniraft, raft), kenuban csak gyakorlott szülőkkel engedélyezett. A gyerekek részére mindig egy könnyebb szakaszt érdemes választani, ahol kisebb a kockázata a borulásnak, vízbe esésnek. Csak olyan gyereket vállalunk aki tud úszni!
19Hány éves gyerekekkel lehet canyoningozni?
A canyoning nem a gyerekek sportja.Az alsó korhatár 16 év és csak szülői felügyelet mellett. Kizárólag fegyelmezett, jó álló képességű részt vevőknek ajánljuk. A kanyoning tériszonyos embereknek egyáltalán nem ajánlott
20Gyerekeknek való via ferrata túra is van?
Igen. Mielőtt a gyerekeddel benevezel egy via ferrata túrára, feltétlenül gyakorolni kell a mászást és a felszerelés hasznnálatát. Erre a legjobb helyszín egy kalandpark-magaskötél pálya. A via ferrata túrákon az alsó korhatár 14 év és legalább 150 cm magasság. Gyerekek 18 év alatt csak szülői felügyelettel vehetnek részt a programokon.
21Lehet-e esőben raftingozni?
Igen. A rafting olyan szabadtéri sport amit esőben is lehet csinálni. Ha már vízen vagy nem is fog zavarni, mert a neoprén ruha véd az eső ellen is. A ruha átázik, de nem fogsz áthűlni. Az eső befolyásolja a vízállást, de a vadvízi túrákat csak abban az esetben, ha szélsőségesen megáradnak a vadvízi folyók
22Milyen lesz a vízállás?
A várható vízállást elsősorban a csapadék mennyisége határozza meg. Hóolvadás után (május-június) általában magasabb a vízállás. Gyakran szeptemberben és októberben is magas a vízállás. Egy kiadós eső csodákra képes jelentősen megváltozik a vízszint. Ha az eső aszályos időszakban jön és csak pár órát esik a vízállás félnap alatt lecsökken. A várható vízállást általában nem lehet előre pontosan megjósolni.
23Mikor jobb a rafting? Ha alacsony vagy a magas vízállás?
Kezdőknek az alacsony vízállásnál jobb az evezés. Az alacsony vízállásnál a folyókban kisebb az átfolyó vízmennyiség, tiszta a víz. Ha alacsony a vízszint a víz lassabban folyik, jobban látszódnak a sziklák, akadályok.. Alacsony vízállásnál könnyebb és biztonságosabb az evezés. Kisebb az esély a borulásra, könnyen ki lehet kötni. Az alacsony vízállásnál gyakran beszűkül a folyó, a mederben lévő kövek, sziklák felszín fölé jönnek. A hátrány, hogy ezeket ki kell kerülni, gyakori a fennakadás. Aki tapasztalt és kellően sportos azoknak izgalmasabb a rafting túra magas vízállásnál. Magas vízállásnál a veszély fokozódik. A folyó karaktere megváltozik. A víz saras, barna lesz. Gyorsabb lesz a sodrás, nagyobb hullámok, örvénylések alakulnak ki. A borulás veszélye nagyobb, a partra jutás esélye kisebb. Kevesebb a kiszállási pont, intenzívebben és pontosan kell irányítani. Magas vízállásnál azonos folyó szakasz teljesen más karaktert mutat. A normál vagy alacsony vízállásnál is nehéz szakasz életveszélyesé válik. Minden vadvízi folyónak vannak mérési pontjai. Az átlagos vízmélység, átfolyó vízhozam alapján, skálán számítják az értékeket. A skála közép pontját sárga vonal az alsó pontját zöld, az evezhetőség felső pontját piros vonallal jelzik. A piros vonal felett a folyó legfeljebb rövid szakaszon evezhető, ahol közép vízállásnál gyakorlatilag a ww. 1-6 nehézségi skálán 1-1+ fokozatú. Minden rafting, vadvízi evezés előtt a túra vezetők megvizsgálják, hogy melyik szakaszon jó evezni.
24Milyen szakaszon lesz a vadvízi túra, mit jelent a „legjobb szakasz”?
Ausztriában a Salza folyón több evezhető szakasz van. Az Adventure vadvízi túrákon a szakaszokat a túravezetők határozzák meg. Figyelembe veszik a csoport felkészültségét, fizikai állapotát valamint az időjárási tényezőket. Természetesen a csoport igényeit is figyelembe veszik, de a biztonság a legfőbb tényező. Ezek a tényezők alapján a túra előtt választják a legjobb megoldást. Szlovéniában a Soca folyón a rafting szakaszok nagyon eltérő nehézségűek. A soca túrák lehetőségeit is az időjárás és a csoport felkészültsége szerint kell figyelembe venni. A Soca folyón a szakaszok rövidebbek, nagy a szintek közötti különbség. Szlovákiában gyakorlatilag csak 2 evezhető szakasza van a Bela vadvízi folyónak, a mesterséges vadvízi pályák szakasza viszont állandó hosszúságú.