Vadvízi evezés a Salza folyón

rafting trek

Vadvízi evezés a Salza folyón

 

A Salza folyó az egyik legkedveltebb vadvízi folyó.

DCIM100GOPRO

Vadvízi evezés a Salza-n alacsony vízállásnál

A salza folyó völgye Ausztria Steiermark tartományának északi részén helyezkedik el, közel az Alsó Ausztria régióhoz.. A Salza folyó a Magyar határhoz a legközelebbi vadvíz Ausztriában, amin egész szezonban alkalmas vadvízi evezésre. A Salza közel 60 km hosszú, vadvízi evezésre alkalmas szakaszai. 20-45 km évszaktól és vízállástól függően. A folyó vadvízi szakasza a Wildalpen felett található duzzasztó gát alatt kezdődik. Ez a szakasz a Salza felső szakasz, itt csak magasabb vízállásnál (190 cm felett) érdemes elkezdeni a túrát. A vadvízi szakasz erőssége ezen a szakaszon ww1-2 (a skála ww 1-6-ig terjed). A felső szakaszon csak kezdőknek érdemes evezni, illetve gyakorolni. A víz ezen a felső szakaszon szinte teljesen sima, de gyorsan áramlik. A biztonságos kezdéshez gyakorlásra viszont tökéletes, nagyobb túrák előtt itt kezdeni. A kisebb hajókkal, riverbuggal, vadvízi kajakkal nagyon jó, és biztonságos kezdésnek. A Wildalpen feletti 5-km-en a szakasz vadabb lesz, fokozatosan egyre izgalmasabb. A Salza egyik legtechnikásabb szakasza a Wildalpen kemping szakasz. A Wildalpen szakasz a Hinter Wildalpen-től érkező pataktól indul.. A Salza folyón ki vannak alakítva gyakorló hullámok és egy szlalom verseny pálya is. A Salza folyón  időszakosan vadvízi versenyeket rendeznek. A Wildalpen szakasz kb.400 méter.

rafting a salza folyón

A Wildalpen alatti szakasz (160-250 cm) vízállásnál az egyik leg ideálisabb kezdés. A szakasz Fachwerk-ig tart. Fachwerknél a Salza folyóba folyik a Lassing patak, ami magas vízállásnál szintén alkalmas vadvízi evezésre. A Fachwerk-től induló szakasz az egyik legalkalmasabb a rafting sportra, illetve vadvízi evezésre. A folyó szakasz, evezhető vízállása (140-250 cm) között erősen változó. A szakasz hosszúsága túrától függ. Az általános rafting szakasz innét számítva kb. 13 km, (ww2-3+) vízállástól függően. A vízállás mindig változó. Ha magas a folyó gyors, és nagyon hullámzik. Ha a vízállás alacsony a folyó lelassul, és a mederben lévő sziklák a felszín fölé emelkednek. A salza folyó legszebb szakasza a Schönau-Kanyon szakasz ami kb.12 km.

A Salza  alsó szakasz

A Salza alsó szakasz

A Salza folyó a Mendling patak befolyásától, Palfau alatt  egy meredek kanyonon folyik keresztül. A kanyon szakaszon a vadvízi evezés nem minden vízállásnál lehetséges. A kanyonban a Salza folyón nem lehet kiszállni, veszélyes alámosások vannak. A kanyon szakaszt 120-240 cm között evezhető. Rafting hajóval 200 cm felett is evezhető, de a kisebb hajókkal a magas vízállás kezdőknek egyáltalán nem ajánlott. A kanyon szakasz a Palfaui kempingig tart. A Palfau kempingtől még van egy kb 1 km-es szép és izgalmasabb szakasz, majd az utolsó kiszállási pontig ami . még 8 km egyenletesen sima a víz (ww1-2).  A Salza folyó végül össze folyik az Enns folyóval a Salza Groszreifling erőmű felett. A Salza és az Enns együtt folyik tovább a Duna folyóba.

salza folyo Palfau

A Salza folyón szabályozás van a vízre szállási lehetőségek helyeire, és vízállás határokra.  A folyó erőssége a White Water 1-6 skálán többnyire ww2-2+, a legnehezebb ponton is ww 3+, tehát közepes nehézségűnek mondható. Nincsenek benne beláthatatlan akadályok, nagy víz esések, viszont vannak élvezetes és gyors zúgók, gyönyörű táj, és ivóvíz tisztaság. A Salza folyó ezért a legkedveltebb vadvízi folyó, mert könnyen elérhető,és biztonságos vadvízi túrák  szervezhetők egész szezonban..A Salza folyón a vadvízi evezésre több szakasz van, ami minden szakaszán csodálatos.