OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Magyarországon a rafting  és a vadvízi evezés fogalmai a köztudatban nincsenek megkülönböztetve.

Ennek talán az az oka, hogy Magyarországon nincs lehetőség a vadvízi sportokra. A rafting túrákról szinte csak részt vevők beszámolói alapján kaptak tájékoztatást az érdeklődők. Aki élményeit Magyar ismerőseinek mesélte, szinte mindig azzal kezdte, hogy rafting túrán voltam. A Magyar köztudatban kenuzás és szinte bármely vadvízi hajóban történő evezés egyszerűen csak rafting.

soca adventure

Rafting vadvízi evezés 4-10 fő 1 hajóban vezetővel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Salza folyó ideális kenuzásra is!

Rafting pedig valójában vadvízi tutajozást jelent, felfújható vadvízi hajóban. A rafting külföldön,  a vadvízi túrázást nagyobb hajóban, és egy vadvízi sportágat is jelent. A nevét a rafting hajóról kapta, Angolul Raft a tutaj, és a tutajozást jelentette. A mai modern raft hajókat, az Amerikai haditengerészet fejlesztette ki hadászati célokra. A mai raftok a technika vívmányai, olyan anyagból készülnek amik „bírják a gyűrődést”. Könnyen szállíthatóak, és biztonságosan lehet vele közlekedni veszélyes vizeken is.

Raftnak, vagy rafting hajónak azokat a vadvízi  a speciális gumihajókat nevezzük, melyekben 4-10 fő tud egyszerre evezni. A rafting túrázás azaz a nagy hajóban evezés a legbiztonságosabb módja a vadvízi sportolásnak. A biztonságát nem csak a hajó adja, hanem a hajót irányító kormányos. A legstabilabb raft hajó is fel tud borulni, ha nem jó vezető, és a legrosszabb hajóban is nagyobb a biztonság, ha a vezető valóban profi.

A raft hajó irányítását nem egyedül a kormányos végzi, hanem, a legénység együttes és összehangolt evezése adja meg.  Azért ez a sport kiválóan alkalmas csapatépítő és csapatösszetartó jellegű programokhoz. A rafting az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb vadvízi sport. Ennek az az oka, hogy a legbiztonságosabb, illetve hogy gyerekektől az idősebbekig szinte bárki számára ki lehet próbálni.

Véleményünk szerint, a rafting az egyetlen olyan extrém sport, amit egy profi vezetővel az első perctől kezdve lehet élvezni. Ebből adódóan kiválóan alkalmas azoknak, akik először tapasztalják meg a vadvízi evezés örömeit. Akik már kipróbálták a raft hajóban evezést, érdemes a sportosabb kenuzást, vagy a „fun rafting”-ot kipróbálni.

rafting csapat

A kenuzást sportosabb vendégeknek ajánljuk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kenu irányítása a 2 evezőn múlik

A kenuzás 2 személyes kenu formájú vadvízi hajóban történik, a” fun rafting” 3-4 személyes kis raft hajóban. A „fun” a kis raftban az, hogy sokkal jobban reagál a vadvízi folyóra mint egy nagy raft. A kis hajóban általában nincs túravezető kormányos, így az irányítást a hajóban evezőnek kell önállóan megoldani. Ez pedig  izgalmas, és szórakoztató. A kis raft nagyon fordulékony, stabilabb mint a kenu, de rövid hosszúsága miatt egy nagyobb hullámzáson könnyen “dobsz egy hátast”.

DCIM100GOPRO

“Fun rafting” 3 személyes kis raft

Ha vadvízi túrára szeretnél jelentkezni, gondold végig mi is lenne számodra az ideális. Rafting  túrára elhozhatod a családodat, olyan ismerőseidet, kollégáidat is akik még csak evezőt sem fogtak a kezükben. Ha 2 személyes hajóban szeretnél evezni, egy evezős társat legalább keressél magad mellé. Persze a kenuzáshoz tudunk túra társat szervezni, de gyakorlatban jobb ha ismeritek egymást.